以传统风貌为引 云南朴里精品酒店设计方案赏析

2019-11-12 20:47:14 bldsheji 108

在云南朴里精品酒店创作阶段,酒店设计师希望在新与旧之间取得平衡与创新。客房部分的东西山墙采用复合的土坯砖墙面做法。土坯砖由本地工匠采用传统工艺取土、脱模、晾晒,待建筑主体土建完工后逐层砌筑并锚固在墙面预留的角钢上。土坯砖本身良好的热工性能也对建筑保温隔热起到了辅助作用。公共区域则以现代的方式诠释土坯,创造一种“新的旧”。酒店设计师选择了与土坯颜色相近的灰泥,灰泥的肌理可以充分表达原有土坯砖的材料属性。 

In the creation stage of Yunnan Puli Boutique Hotel, the hotel designer hopes to achieve balance and innovation between the new and the old. The East and West Gables in the guest rooms are made of composite adobe brick walls. Adobe bricks are taken by local craftsmen with traditional technology, demoulded and dried. After the main civil works of the building are completed, they are laid layer by layer and anchored on the angle steel reserved on the wall. The good thermal performance of adobe brick also plays an auxiliary role in building insulation. Public areas interpret Adobe in a modern way, creating a "new old". The hotel designer chooses the plaster which is similar to the adobe color. The texture of the plaster can fully express the material properties of the original adobe brick.

以传统风貌为引  云南朴里精品酒店设计方案赏析

以传统风貌为引  云南朴里精品酒店设计方案赏析

以传统风貌为引  云南朴里精品酒店大厅设计方案赏析

普者黑传统民居的另一特色在于土瓦坡屋顶,但传统坡屋顶在防水、节能上都不及混凝土平屋顶。酒店客房部分选择平屋顶与坡屋顶相结合的方式。平屋顶承担维护功能,有效地规避了传统坡屋顶构造在使用观感上的不足。从防水、保温等功能负担中解放出来的坡屋顶,延续了传统工艺做法,外形更加轻盈美观。平坡双层屋面也有效降低了建筑能耗。坡屋顶施工完全复现普者黑村落屋顶的肌理效果,以重木搭建结构,采用拆迁时回收的土瓦与新瓦混合铺设。最终,建筑在满足现代使用空间需求的同时,最大程度还原了周边传统建筑的屋顶效果。


Another feature of Puzhehei traditional house is the tile roof, but the traditional slope roof is not as waterproof and energy-saving as the concrete flat roof. The combination of flat roof and sloping roof is selected for the guest room. The flat roof bears the maintenance function, which effectively avoids the shortcomings of the traditional sloping roof structure in the use and appearance. The sloping roof, liberated from the functional burden of waterproof and heat preservation, continues the traditional process, and has a lighter and more beautiful appearance. Flat slope double-layer roof also effectively reduces the building energy consumption. The construction of sloping roof completely reappears the texture effect of the village roof in Puzhehei. Heavy wood is used to build the structure, and the recycled soil tiles and new tiles are used for mixed laying during demolition. At last, the roof effect of the surrounding traditional buildings is restored to the greatest extent while the building meets the demand of modern use space.

以传统风貌为引  云南朴里精品酒店设计方案赏析

以传统风貌为引  云南朴里精品酒店客房设计方案赏析

以传统风貌为引  云南朴里精品酒店室内设计方案赏析





标签:   精品酒店设计 酒店设计方案