新中式民宿设计推荐:无锡灵山小镇拈花客栈设计

2020-04-30 17:43:30 勃朗酒店设计 111

“坐看云起”,这栋客栈之名出自于《诗佛》王维被吟诵甚多的禅诗《终南别业》,其中两句“行到水穷处,坐看云起时。”尤为绝妙,充满禅机。随意而行,不知不觉,竟来到流水的尽头,索性坐下,看天上云卷云舒,原来这些水,并非消失无踪,而是升上天变成了云。然云,又会在某一刻化成雨,落回山间,到时干涸的山涧又会是潺潺流水,就像月有盈亏,此为水复轮回。这一行,一坐,一看,那份淡泊宁静、怡然自乐的心境也就跃然纸上,化作了民宿设计师笔下的灵感。

"Sitting and watching clouds rise", the name of this inn comes from Wang Wei's recited Buddhist poem "farewell to the South", in which two sentences "when walking to the water poverty, sitting and watching clouds rise" Especially wonderful, full of Zen. Walk at will, unconsciously, and come to the end of the water. Just sit down and watch the clouds in the sky. It turns out that the water, instead of disappearing, rises to the sky and becomes a cloud. However, the cloud will turn into rain at a certain moment and fall back to the mountains. Then the dry mountain stream will be gurgling water, just like the moon has profit and loss, which is the water reincarnation. This line, a sit, a look, that indifferent quiet, happy mood also jumped on paper, into the inspiration of the homestay designer.

新中式民宿设计推荐:无锡灵山小镇拈花客栈设计图

新中式民宿设计推荐:无锡灵山小镇拈花客栈大厅设计图

新中式民宿设计推荐:无锡灵山小镇拈花客栈餐厅设计图

新中式民宿设计推荐:无锡灵山小镇拈花客栈餐厅设计方案

“坐看云起”是无锡灵山小镇拈花湾二期客栈中最早对外开放,同时也颇受游客青睐的客栈之一。最初,她是两个独立的建筑单体,经过综合考量后被合并为一组客栈,因此建筑原先的平面功能也作相应调整。原始两个门厅中,一处通过打通两侧客房扩大了面积,另一处则改造为家庭房。中庭内还营建了玻璃房,增设了长桌,可观景亦不惧风雨,可用餐亦可举办小型活动,大大分担了门厅及餐厅的使用压力。而民宿客房中,卫生间部分做了干湿三分离,使用上互不干扰,开放的洗手台保证了空间的通透性,让人从进门的一刻就被宽敞明亮的一室温暖拥抱。

"Sitting and watching the clouds rise" is one of the earliest hotels in the second phase of nianhuawan, Lingshan Town, Wuxi, which is also popular with tourists. At first, she was two independent building units, which were combined into a group of inns after comprehensive consideration, so the original plane function of the building was adjusted accordingly. In the original two foyers, one expanded the area by opening the guest rooms on both sides, while the other was transformed into a family room. There are also glass rooms and long tables in the atrium. The view is not afraid of wind and rain. Small activities can be held for meals, which greatly shares the use pressure of the foyer and restaurant. In the guest house, the toilet is separated from the wet and dry parts, and there is no interference with each other in use. The open hand washing table ensures the permeability of the space, making people warm and embrace by a spacious and bright room from the moment when they enter the door.

新中式民宿设计推荐:无锡灵山小镇拈花客栈客房设计图

新中式民宿设计推荐:无锡灵山小镇拈花客栈客房走廊设计图

新中式民宿设计推荐:无锡灵山小镇拈花客栈客房设计方案


标签:   新中式民宿设计 拈花客栈民宿设计